Математичка секција

Један од предмета за који ученици често кажу да је најтежи је математика. Ова секција је покушај да се кроз занимљива предавања, радионице, игре, квизове и сл. математика представи на начин који се не среће често на редовним часовима.

 

Математика је од свог настанка била, и остала везана за човека, његове потребе и његова размишљања. Њу чине велики мислиоци, анегдоте о њима, теореме и проблеми који се везују за њихова имена, задаци интересантног садржаја или занимљивог начина решавања. Као резултат примене математике у свакодневном животу настао је велики број занимљивих задатака. Својом занимљивом садржином, интересантним начином решавања, указивањем на привлачна својства бројева и геометријских фигура, задаци олакшавају стицања знања и јачају интерес за математичким образовањем.

Математика је – наука младих. Другачије не може ни бити. Бављење математиком представља такву гимнастику ума, да је за њу потребна сва гипкост и издржљивост младости.

У математичкој секцији учествовали су сви ученици који су то желели, без обзира на успех и способности. На часовима математичке секције ученици су сами одређивали садржај, облике и методе рада при чему је наставница, давала стручну помоћ и сугестије за рад.

Програм секције обухватао је многе области из историје математике, са кратким биографским скицама и занимљивим анегдотама, затим одабрана поглавља из аритметике, алгебре и геометрије, примене математике на друге наставне предмете и подручја активности.

У оквиру ових области смо се бавили: магичним квадратима (научили су како настали, како се састављају), решавали смо судоку, логичке задатке, ученици су се упознали са начинима лакшег рачунања, чули су занимљиве приче о животу и раду неких познатих математичара…

  • Историја бројева
  • Математика и уметност
  • Велики математичари
  • Нестандардни математички задаци

 

Организоваћемо два такмичења у оквиру школе, прво такмичење у новембру месецу: Такмичење у слагању Рубикове коцке, друго такмичење у марту поводом обележавања дана броја Пи: Такмичење у меморисању децимала броја Пи. Такође ћемо у мају месецу организовати манифестацију „Мај месец математике“.

Намењена је свим ученицима који то желе без обзира на успех и способности.

Календар

септембар 2023.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930