Екскурзија трећег разреда

Релација: Ваљево-Добри Поток-Манастир Троноша-Тршић-Бања Ковиљача-Ваљево

Време извођења: 23.05.2022.год.

Агенција извођач путовања: „Балканик“ Ваљево

Циљ екскурзије: Упознавање са културно-историјским наслеђем и знаменитим људима.

У раним јутарњим часовима ученици трећег разреда, одељења III1,III2,III3 укупно     деце и разредни учитељи: Снежана Лазић Матић , Јелена Маријановић, наставница Биљана Недић ( замена за Драгану Мештеровић), педагог Тамара Мандић ( пратилац) кренули смо пут Крупња преко Осечине. По доласку најпре смо посетили Добропоточку цркву. Добри Поток је долина у Рађевини, интересантна због своје старе дрвене цркве, посвећене успењу пресвете Богородице, крај које се налази прастаро гробље са необичним каменим надгробним споменицима, и мали етно – музејски комплекс, у виду неколико дрвених кућица подигнутих у традиционалном стилу. У њима су смештени музеј ентеријера, етнографски и природњачки музеј, који сви садрже богате колекције везане за прошлост овог краја.

У наставку путовања посетили смо Манастир Троношу. . Манастир Троноша налази се 17 км од Лознице. По предању, изградња манастира се везује за краља Драгутина, који је почео подизати манастир, али га је смрт претекла, па га је завршила његова жена Катарина 1317. године. Током Турског периода Троноша је неколико пута паљена, рушена и пљачкана. Поново је подигнута 1559. године. Манастир је спаљен 1813. године, а обновљен је 1833. године уз помоћ кнеза Милоша Обреновића. Манастирска црква посвећена је Ваведењу Пресвете Богородице. У манастиру своја прва знања стицао је и Вук Стефановић Караџић.

Даљи обилазак наставили смо у селу Тршић. Село Тршић је родно место Вука Стефановића Караџића, реформатора српског језика и писма. Цео комплекс представља својеврстан музеј на отвореном и има посебну културну и туристичку вредност, кроз њега протиче речица Жеравија.  У њему се налазе Музеј језика и писма, Галерија, Гостинска кућа, калиграфска радионица, Музеј Вукових сабора, Кућа писаца, црква брвнара Светог Архангела Михаила, вајати у којима су смештене радионице за  старе занате. Као посебна целина у оквиру комплекса издваја се Вуково имање на ком се налази Вукова спомен кућа. Тршић и Троноша проглашени су заштићеним подручјем, односно, културним пределом  другог и трећег степена заштите.

Слободно време ученици су искористили за спортске активности.

Путовање до Бање Ковиљаче у договору разредних старешина, водича и директорке школе је изостављено због недостатка времена и жеље ученика да продуже своје уживање у Тршићу.

Повратак је био око деветнаест часова испред школе. Екскурзија је успешно реализована.

Руководилац Стручног већа трећег разреда,

Јелена Маријановић