ЕКСПОНАТИ ПРИМАМЉИВИ ЗНАТИЖЕЉНИМ ОСНОВЦИМА

Ученици четвртог разреда Основне школе Владика Николај Велимировић, пред новогодишње празнике, учествовали су у веома интересантном програму “Шетам и причам: Ваљево” у организацији Издавачке агенције Интелекта из Ваљева и Народног музеја Ваљево.

У оквиру пројекта Експонати и публика, основци су обилазили споменике културе, посетили знаменитости, обратили пажњу на појединости, учили о историји родног града и завичаја..

Сличан програм је већ одржан у Лазаревцу и деца су одлично реаговала на активно учешће при посетама културно – историјских установа. Иницијатор програма, Милица Матијевић, подстакнута дечјом знатижељом примењује савремен приступ учењу и програм приређује и у Ваљеву.

“Нова знања мењају начин презентације музејских предмета. Уз музејске експонате све се више уводи и интерактивно учешће посетилаца. Музеји данас усмеравају све више пажњу на публику настојећи да поставке и изложбе буду догађаји.”

Малишани су имали прилику да са својом учитељицом Љубицом Видић и организаторима програма, као и кустосима Народног музеја из Ваљева, детаљно разгледају и разговарају о музејским поставкама и, поред тога посете Кулу Ненадовића, Муселимов конак, споменик Живојину Мишићу и Споменик песништву у лику Десанке Максимовић. У пројекат су се укључили и чланови Удружења Дечја културна географија, приређујући дечју културну мапу града.

“Пратећи упутства из дечје културне мапе града, основци су се забавили тражећи одабране музејске експонате и научили више о историји и култури свог краја. Трагајући за породичним стаблом Ненадовића у Муселимовом конаку, деца су се упознала са најзначајнијим представницима чувене породице из Бранковине и њиховом значају за историју Србије у 19. веку. Разговор о Ненадовићима настављен је у Народном музеју Ваљево поред чајника Проте Матеје.

Други део обиласка био је посвећен највећем војсковођи из ових крајева, војводи Живојину Мишићу. Трагајући за џепним сатом Живојина Мишића, деца су се у његовом ратном кабинету са Солунског фронта сусрела са начинима комуникације у рату и разговарала о Колубарској бици која је вођена на овим просторима.”

Потом је разговор настављен крај споменика војводи Мишићу, а шетња завршена рецитовањем стихова код Споменика песништву. Да је Десанка Максимовић највећа српска песникиња, уверио их је и песник Аца Видић који их је дочекао на Десанкином тргу и са њима поделио личне успомене на сусрете са песникињом. При растанку, малишани су питали да ли ће опет имати могућност да учествују у сличном програму и при томе обећали да ће обилазак поновити са родитељима како би наставили истраживање историје свог краја.

Идејни творац пројекта, Милица Матијевић напомиње да треба осмислити начине за привлачење дечје пажње и да млади тада постају одлични сарадници и активни учесници програма.

 

“Данас је тешко, у исти мах, удовољити и стручњацима и интересовању музејске публике. Сталне или повремене музејске изложбе представљају одабрани материјал концентрисан на одређену проблематику, или тему. Самим тим, и тумачења треба да буду посебна, привлачна и актуелна, прилагођена новом контексту и савременом начину приступа публици,” наводи Милица Матијевић.