О Школи

Објављено

Основна школа "Владика Николај Велимировић"

Наша школа основана је 11. септембра 1951. године као 2. основна школа од тадашње три у Ваљеву. Била је смештена у Ваљевској гимназији до 1967, а од 1967. до 1985. била је у центру града, у Карађорђевој улици. Од септембра 1985. је у Сувоборској улици, у Месној заједници Градац. До 2002. носила је име народног хероја "Миша Дудић", а од 2002. прва је понела име Владике Николаја Велимировића.

У њој данас учи 673 ученика распоређених у 28 одељења матичне школе и два издвојена одељења у селима Белошевац и Пауне. У матичној школи настава је кабинетског типа. Од ове школске године почела су са радом и два одељења за продужени боравак ученика I и II разреда.
У школи је запослено 70 радника - у наставни процес укључено је 18 учитеља, 31 наставник, школски педагог и логопед. Свим активностима школе успешно руководи директор Предраг Гојковић.

skola

Осећајући дух новог – учитељи, наставници и стручни сарадници учествовали су на многим стручним семинарима, а школа је била домаћин за семинар Ненасилна комуникација и Разредни старешина у савременој настави.
Под покровитељском Норвешке владе успешно је у неколико области реализован програм "Корак ка здравој школи". Имамо и ту част да је у нашој непсредној близини Интернационални уметнички студио и јединствено природно окружење реке Градац.

Развојни план школе усмерен је на побољшање целокупне организације рада, на промене у области подизања квалитета наставе и учења, као и ваншколских активности. Ради се на изградњи партнерских односа и добре комуникације са ученицима и родитељима.
У школи су бележили и бележе видне резултате многобројне секције – драмска, литерарна, рецитаторска, новинарска, музичка, спортска, страног језика, ликовна, и друге. Ликовна секција на челу са нашом јединственом и драгом наставницом Динком Тојагић којој желимо ведре и радосне пензионерске дане, обогатила је школу многобројним наградама, похвалама и признањима.

Наши ученици имали су пласмане од општинског до републичког такмичења из науке, језика, уметности. Организовали смо и продајне хуманитарне акције и акције уређења реке Градац. Једном годишње излази Лист ученика, редовно се светкују Савиндан и Школска слава, 3. маја. Наша библиотека није само читалачки кутак, у њој се одржавају одређене културне манифестације.

Треба поменути и да је Комисија за избор најуспешнијег спортисте и спортског колектива Града Ваљева доделила по први пут награду најуспешнију у области школског спорта у 2008. спортистима наше школе и да је поводом Дана Ваљева, марта 2009. ученица VII 2 Ивана Јањић за песму Ваљево, вољени граде добила прву награду, а истим поводом марта 2010. ученица VIII 1 Марија Мештеровић ( студент ) освојила другу награду за прозни рад Мој град, Ваљево.

Просто нам се намеће да поменемо и нека имена из нама блиске прошлости - Милену Б. Марковић ( садашњу ученицу Музичке академије ) као републичког рецитатора и врсног литерарног ствараоца; Тамару Јаковљевић ( драматург ) за посебно литерарно ставаралаштво – поезију;

Често у својим сећањима завире у своју, а сада нашу многи данашњи успешни људи. Издвајамо неке: Воја Брајовић (глумац), Миодраг и Александар Лома ( доктори наука ), Бошко Ђукановић ( кардиолог ), Нада Игњатовић – Савић (психолог), Предраг Живановић ( лекар специјалиста ) и други.

Отворен и спонтан дух колектива, подршка родитеља и ђака, жеља за променом и осећај да можемо успети су наше основне снаге.